StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Sketchup åt folket!
Av Erik Berg | Uppdaterad 081116

Inom ramen för den minifestival som Hyresgästföreningen koordinerade i Lövgärdet den 7-8 november arrangerade Byggbrigaden en öppen worskhop i datorprogrammet Sketchup i samlingslokalen Eklövet i Lövgärdet. Workshopen var samtidigt startskottet för en tävling som löper fram till den 22 november på temat Framtidens Lövgärdet.

Sketchup är ett gratis 3d-program (kan laddas ner här) som används av professionella designers och arkitektkontor. Samtidigt är programmet såpass lättanvänt och intutivt att det går att lära sig på en halv dag av - istortsett - vem som helst. För Byggbrigaden är det här ett perfekt exempel på ett verktyg som bidrar till att demokratisera byggandet, skissandet och diskussionen om hur staden ska planeras.

I syfte att "missionera" om Sketchups fördelar och samtidigt bjuda in till idéer om Lövgärdets framtida utveckling arrangerade lokalföreningen i Göteborg en heldagsworskhop den 8 november på Eklövet i Lövgärdet. Lövgärdet är en förort till Göteborg med c:a 7000 invånare, norr om Angered.

Deltagandet vid själva workshopen var tyvärr lite skralt, vi hann i vanlig ordning inte marknadsföra aktiviteten ordentligt innan, men vi fick ändå mersmak på att utveckla konceptet vid fler tillfällen och tillsammans med de deltagare som var där hade vi en rolig eftermiddag. En tog chansen att rita upp sitt sommarhus, en hade aldrig hållit i en datormus innan - men var full av idéer för Lövgärdets framtid, en skapade ett färgglatt hus lite i stil med Hundterwasser Haus i Wien... De inlämnade tävlingsförslagen kommer publiceras på lovgardet.wordpress.com efter tävlingens avslutande den 22 november.

Förberedelser och volontärer
Som förberedelse inför workshopen byggde vi en grov modell av Lövgärdet, som underlag för deltagarna att jobba i. Modellen kan laddas ner via länk längst ned i artikeln. Att slänga ihop en modell över en stadsdel i Sketchup på det här viset kan göras på en-två dagar med utgångspunkt från flygfoto och markbilder från området.

Som volontärer/sketchuppedagoger deltog Åsa Isacsson, Lea-Vanessa Lohr och Erik Berg från Chalmers arkikteturskola. Slutligen hade vi stor hjälp av Andrea Watson från Hyresgästföreningen som hjälpte till att fota fasader runt om i Lövgärdet och också i övrigt bistod i alla aspekter av arrangemanget.

Ladda ner modellen över Lövgärdet här (högerklicka och välj "spara mål som..."):

 • Lovgardet_Grundmodell.skp

  1 kommentarer:
  Kommentera texten här. (090206)
 • Vad är summan av två plus två? (spamskydd)  Vy över Lövgärdet från Sketchupmodellen
  Vy över Lövgärdet från Sketchupmodellen
  Vy över Lövgärdet från Sketchupmodellen
  Affisch om workshopen och tävlingen  BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |