StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori arkitekter:
I arkitektens öga

Av: Erik Berg | Publicerad 070129

Ragnar Uppman, född 1929, är en av den svenska arkitekturens tungviktare: styrelseordförande för Arkitekturmuseet, professor på KTH, utredare, praktiker, juryledamot och företagsgrundare är några av de titlar han uppbär på sin meritlista. I slutet på 2006 publicerade han sina yrkesmemoarer, I arkitekens öga, på Carlssons bokförlag. Boken erbjuder en fascinerande inblick i den svenska arkitekturens – och arkitektkårens – utveckling under andra halvan av 1900-talet.
[Läs Hela]

Buckminster och drömmen om kupolen

Av: Erik Berg | Publicerad 061016

Särskilt spännande och relevant blir arkitekturen, vardagens konst, när den kombineras med visioner och utsikter mot framtiden. Frank Lloyd Wright sade att den arkitekt som inte drömmer om framtiden inte är någon riktig arkitekt. En som kombinerade det praktiska problemlösandet med en lång blick mot horisonten var den amerikanska arkitekturens särling, Richard Buckminster Fuller, av sina vänner kallad ”Bucky”.
[Läs Hela]

Rizzolis fasader

Av: Erik Berg | Publicerad 060726

A.G. Rizzoli (1896 -1981) är en av mänsklighetens många fantasirika, kreativa särlingar. Under 40 år livnärde han sig obemärkt med enkla uppgifter på ett arkitektkontor i San Francisco, samtidigt som han under nätter och helger i sin ungkarlsbostad skapade stora, unika tuschmålningar, där han nedtecknade och omtolkade upplevelser och människor– i synnerhet hans mor – i skepnad av byggnadsfasader.
[Läs Hela]

Ken Yeangs gröna skyskrapor

Av: Erik Berg | Publicerad 060604

Det byggs grönt på höjden. Vare sig vi gillar skyskrapor eller ej är strävan att få dem ekologiskt hållbara en nödvändig strävan. Malaysiske arkitekten Ken Yeang har varit pionjär på området och bildat skola med sina ”bioklimatiska” torn, där process stått i centrum och form varit underordnat. Men han är inte färdig ännu. Sina tidigare byggnader kallar han idag för ”historia” och hur en ekologisk estetisk egentligen skall se ut, återstår att se, menar han. Erik Berg skriver om Ken Yeang och länkar vidare till projekt med höga ambitioner.
[Läs Hela]

Bofills mardröm

Av: Erik Berg | Publicerad 060423

Det var en stökig höst i Paris förra året. Under några veckor var den sociala krutdurken på väg att explodera. Bilbränderna och upploppen hade sitt epicentrum i nio förorter i Seine-Saint-Denis. I en av förorterna ligger 80-talsprojektet Palacio d’Abraxas, ritat av den spanske betonggurun Ricardo Bofill. Abraxas var ett estetiskt experiment där Frankrikes invandrarproletariat fick spela försöksdjur. Resultatet blev ett idag sakta vittrande betongpalats med 20% arbetslöshet. En avmätt, postmodern, ironisk spark nedåt. Erik Berg har sett en demon i Paris.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |