StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori arkitektur:
Väntande klädda i järnvitriol

Av: Erik Berg | Publicerad 070705

Det tar ett tag innan man får syn på det. I sluttningen på utsidan av höjdryggen ner mot havet där Hallands ådrade granitoider går i dagen. Små hus, omgivna av vindpinad ek och oxel, inbäddade i ljungmattor och naturmark och försedda med dämpade gråa träfasader. Lågmälda hus, inväntande någonting okänt.
[Läs Hela]

Mellan husen, vid havet

Av: Erik Berg | Publicerad 070626

Det ligger ett rikt erfarenhetsarv nerbäddat i bebyggelsestrukturen i västkustens fiskesamhällen. När natur och funktion dikterat villkoren har det genererat en vacker och unik bebyggelse på randen till havet, ofta grupperade runt ett sund. I den här artikeln försöker Erik Berg, genom en jämförelse med ett typiskt modernt villaområde, förstå vad det är som gör strukturen så trivsam.
[Läs Hela]

Enkelt, billigt och bra

Av: Erik Berg | Publicerad 070613

Jag blir glad varje gång jag ser Bruno Mathssons sommarhus i Frösakull (1960) utanför Halmstad. Det är en lågmält fantastisk byggnad, uppförd med små resurser och anspråkslösa material, genomtänk formad med tanke på precis det liv som skall levas i den.
[Läs Hela]

Asplunds process

Av: Erik Berg | Publicerad 070410

Stadsbiblioteket i Stockholm skall byggas till. Erik Berg har varit på Asplundutställning och reflekterar över den ikoniska ursprungsbyggnadens tillkomstprocess.
[Läs Hela]

De andra städerna

Av: Erik Berg | Publicerad 070315

I den här artikeln gör Byggbrigadens Erik Berg en genomgång av fantasistäder och stadsfantasier i populärkulturen och vid sidan av den. Ekon från stadsprojekt som ännu återstår att materialisera.
[Läs Hela]

I arkitektens öga

Av: Erik Berg | Publicerad 070129

Ragnar Uppman, född 1929, är en av den svenska arkitekturens tungviktare: styrelseordförande för Arkitekturmuseet, professor på KTH, utredare, praktiker, juryledamot och företagsgrundare är några av de titlar han uppbär på sin meritlista. I slutet på 2006 publicerade han sina yrkesmemoarer, I arkitekens öga, på Carlssons bokförlag. Boken erbjuder en fascinerande inblick i den svenska arkitekturens – och arkitektkårens – utveckling under andra halvan av 1900-talet.
[Läs Hela]

Platser att vänta på

Av: Erik Berg | Publicerad 070121

Under den träffande rubriken magisk regionalism tipsar tidskriften Arkitektur på sin blogg om Christopher Herwigs fotografier av bushållplatser i Kazakstan och Uzbekistan. Tillsynes mitt ute i ingenstans står genomarbetade, stundtals fantastiska, väntkurer i vackert dekorerad betong. En del av dem har monumentala drag, sin litenhet till trots.
[Läs Hela]

Uppdaterat: mötesrummet

Av: Erik Berg | Publicerad 061124

Folkets Hus och Parker har tillsammans med Claesson Koivisto Rune tagit fram ett nytt mötesrumskoncept, kallat Källan. Det är helt rätt tänkt. Det är dags att föreningslivet får en ordentlig uppdatering av sina möteslokaler.
[Läs Hela]

Le Familistère de Guise

Av: Erik Berg | Publicerad 061118

Ljus & Luft – det var inte Le Corbusier eller funktionalisterna som uppfann de slagorden, strävan är äldre än så och formulerades redan i mitten på 1800-talet av en udda fransk industrialist, Jean-Baptiste André Godin (1817-1888) som gjorde sig en förmögenhet på gjutgärnskaminer.
[Läs Hela]

Den yttersta gränsen

Av: Erik Berg | Publicerad 061111

Inte än, men inom en inte alltför avlägsen framtid kan det se ut såhär vid någon av lagrangepunkterna i omloppsbana runt jorden. Bilderna i den här artikeln är hämtade från NASA:s hemsida om rymdkolonier. [Läs Hela]

Blandad Sovjetisk modernism

Av: Erik Berg | Publicerad 061109

Få länder kan visa exempel på samma optimistiskt högtflygande modernism som Sovjetunionen i dess bästa stunder. Och få länder kan uppvisa lika deprimerande sönderbrutaliserad modernism som Sovjet i dess sämsta stunder.
[Läs Hela]

Plattformar (igen)

Av: Erik Berg | Publicerad 061102

Archigram kunde inte ha gjort det bättre. Ute i havet finns verklighetens plugin-cities, oljeriggarna: gigantiska framtidsvarelser av stål och betong och ett innanmäte sprängfyllt av olja.
[Läs Hela]

Tidskapslar

Av: Erik Berg | Publicerad 061029

Enkelrum eller dubbelrum? Kommer inte på fråga! Men Ni kan få sova i en garderob om ni önskar? Den som söker hotellplats i Japan kan hamna på ett Capsule Hotell. En blandning mellan en svensk studentbostad och en tvättstuga. Varje gäst får en liten låsbar kapsel att sova i, och hotellet kan maximera antalet gäster på en liten yta, därmed uppnås lägre övernattningspriser.
[Läs Hela]

Tråkigt fönster i Washington

Av: Erik Berg | Publicerad 061027

Sverige har fått en ny tråkig ambasad i Washington, signerad Gert Wingårdh och Tomas Hansen. Utan att själv ha belönats med möjligheten att se byggnaden på plats (Hallå! Jag skriver jättemycket om arkitektur! Någon borde ge mig en resa!) så är mitt intryck ändå bergfast: urtråkig.
[Läs Hela]

Jättekyrkor i ny skepnad

Av: Erik Berg | Publicerad 061022

Kyrkor i vår tid är inte vad de en gång var. Borta är långskeppet, mittskeppet, koret och apsiden. I USA har de stora frikyrkorna tagit steget in i en värld av sekulära formspråk och inrymmer sina massgudstjänster i lokaler som kunde varit hockeyarenor eller konferenscenter.
[Läs Hela]

Buckminster och drömmen om kupolen

Av: Erik Berg | Publicerad 061016

Särskilt spännande och relevant blir arkitekturen, vardagens konst, när den kombineras med visioner och utsikter mot framtiden. Frank Lloyd Wright sade att den arkitekt som inte drömmer om framtiden inte är någon riktig arkitekt. En som kombinerade det praktiska problemlösandet med en lång blick mot horisonten var den amerikanska arkitekturens särling, Richard Buckminster Fuller, av sina vänner kallad ”Bucky”.
[Läs Hela]

Containertid

Av: Erik Berg | Publicerad 061010

Containertrafiken omsluter världen och med den en särskild arkitektur: en brutal, osentimentalt ekonomisk poesi där containern har blivit det nya blodomloppets röda blodkroppar, containerfartyget dess plasma och containerhamnen dess hjärtkammare. Världshandeln har skjutit i höjden under 1900-talets senare hälft och med den förändrades världens utseende.
[Läs Hela]

Platser

Av: Erik Berg | Publicerad 060926

Spåren av människorna är många och märkliga. Vackra och frånstötande. Och de finns överallt. Mycket få platser återstår (ovan oceangravarna) på denna planet som inte har påverkats av våra aktiviteter. Men desto fler skapade platser, platser som är laddade med kulturers ansträngningar, individers galenskap och arbetets glädje. [Läs Hela]

De osynliga städerna

Av: Erik Berg | Publicerad 060909

Hur skulle du gå till väga om du vill beskriva din hemstad för en främling? Vad förmedlar, mest koncentrerat och mest riktigt, stadens själ? Är det statistik över antalet bilar som passerar centrum under en timme? Antalet morgontidiga tidningsläsare på bussen eller antalet sålda TV-apparater? Antalet invånare med bakgrund i olika kulturer? Är det stadens historia, dess krigsminnen, dess geografiska plats i världen eller kanske dess klimat, namnet på de vanligaste trädslagen? [Läs Hela]

Form utan funktion

Av: Erik Berg | Publicerad 060815

Form follows function, sade Louis Sullivan och ringade därigenom in vad som är arkitekturens huvuduppgift och dess akilleshäl. En amerikansk undersökning visar att modern arkitektur inte klarar av uppgiften att tala om vad den skall användas till.
[Läs Hela]

Rum för att skrika sig hes

Av: Erik Berg | Publicerad 060626

Just nu spelas, vilket få kan ha missat, fotbolls-VM i Tyskland. I klassiska arenor på klassisk mark. Men också i nybyggda superunderhållningsmaskiner. Arenornas historia är en politisk historia som också handlar om ideal som brutits mot varandra och om människans ständiga behov av att leka. Och skrika sig hes. Tillsammans med andra.
[Läs Hela]

Plattformar

Av: Erik Berg | Publicerad 060624

Plattformen är en byggkloss vi burit med oss så länge vi funnits till som art. Människan har förvisso hängt en del i grottor, men ursprungligen hoppade vi ner från trädens skyddande plattformar. Det gör plattformen till den äldsta formen av mänsklig bosättning. Genom historien har plattformen haft skiftande praktiska, organiserande och symboliska funktioner. Idag befinner den sig oftast längst ut på randen, forskningsstationer och utposter. Erik Berg skissar på plattformens historia och letar upp nutida plattformar.
[Läs Hela]

Ken Yeangs gröna skyskrapor

Av: Erik Berg | Publicerad 060604

Det byggs grönt på höjden. Vare sig vi gillar skyskrapor eller ej är strävan att få dem ekologiskt hållbara en nödvändig strävan. Malaysiske arkitekten Ken Yeang har varit pionjär på området och bildat skola med sina ”bioklimatiska” torn, där process stått i centrum och form varit underordnat. Men han är inte färdig ännu. Sina tidigare byggnader kallar han idag för ”historia” och hur en ekologisk estetisk egentligen skall se ut, återstår att se, menar han. Erik Berg skriver om Ken Yeang och länkar vidare till projekt med höga ambitioner.
[Läs Hela]

En bostadsutställning i verkligheten

Av: Erik Berg | Publicerad 060528

Under senare år har vi sett en ändlös radda fashionabla bostadsutställningar som alla har missat målet med ljusår. Vilket mål? Målet att bygga bra bostäder för vanligt folk, med ett diskbänksrealistiskt perspektiv. I Helsingborg genomfördes bostadsutställningen H99 då norra hamnen exploaterades med exklusiva bostäder för stinna plånböcker och ungefär samma väg gick det i Malmös Bo01 och Hammarby Sjöstad.
[Läs Hela]

En liten man med en stor byggnad

Av: Erik Berg | Publicerad 060517

I ett av världens fattigaste länder reser sig en av världens högsta byggnader, den 330 meter höga Ryugyong hotell i Pyongyang, Nordkorea. 1992 avbröts konstruktionsarbetet och sedan dess har byggnaden gapat tom och övergiven som ett monument över snålhet, idioti och en liten mans behov av en väldigt stor byggnad.
[Läs Hela]

Byggnaders liv efter döden

Av: Erik Berg | Publicerad 060510

En dag skall vi alla dö. Det gäller även byggnader. Hur våra nutida ikoner och antiikoner, bruksbyggnader och tempel, kommer se ut hundra år efter sin död, förmultnade, förruttnade eller fossiliserade, är ett ämne som bereder återkommande spekulationer inom en växande rörelse av urbana arkeologer och romantiker. Ruiner lämnar inte människor någon ro. Tar man dem på allvar tvingar de också fram ett förändrat förhållningssätt till vår egen tid.
[Läs Hela]

Bofills mardröm

Av: Erik Berg | Publicerad 060423

Det var en stökig höst i Paris förra året. Under några veckor var den sociala krutdurken på väg att explodera. Bilbränderna och upploppen hade sitt epicentrum i nio förorter i Seine-Saint-Denis. I en av förorterna ligger 80-talsprojektet Palacio d’Abraxas, ritat av den spanske betonggurun Ricardo Bofill. Abraxas var ett estetiskt experiment där Frankrikes invandrarproletariat fick spela försöksdjur. Resultatet blev ett idag sakta vittrande betongpalats med 20% arbetslöshet. En avmätt, postmodern, ironisk spark nedåt. Erik Berg har sett en demon i Paris.
[Läs Hela]

Det försvunna trevåningshuset

Av: Erik Berg | Publicerad 060412

Trevåningshuset för en marginel tillvaro i det moderna husbyggandet. Detta trots att det har gårds- och bostadskvalitéer som är svåruppnådda med andra hushöjder och stadsbyggnadsmodeller. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler styr byggandet så att dagens bostadsmiljöer blir sämre än dem vi byggde för femtio år sedan. Ska det behöva vara så? Byggbrigadens Erik Berg går på jakt efter det försvunna trevåningshuset.
[Läs Hela]

Dags för ekologisk arkitektur!

Av: Erik Berg | Publicerad 060313

Byggnader står för 40% av energi- och resursförbrukningen i det moderna samhället. Byggsektorn och arkitekterna har ett enormt ansvar att ställa om byggandet i ekologisk riktning, ännu sker det alldeles för lite, det skriver Byggbrigadens Erik Berg.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |