StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori bostadspolitik:
Bostadspolitiken avskaffas

Av: Erik Berg | Publicerad 061024

Den nya regeringen har beslutat att i princip upphöra med bostadspolitiken. Den stora utredningen om ungas situation på bostadsmarknaden läggs ner, investeringsbidragen- och räntebidragen till hyresrätter försvinner och bostadsministern avskaffas. Byggbrigadens Erik Berg gör en genomgång av förändringarna och effekterna.
[Läs Hela]

En bostadsutställning i verkligheten

Av: Erik Berg | Publicerad 060528

Under senare år har vi sett en ändlös radda fashionabla bostadsutställningar som alla har missat målet med ljusår. Vilket mål? Målet att bygga bra bostäder för vanligt folk, med ett diskbänksrealistiskt perspektiv. I Helsingborg genomfördes bostadsutställningen H99 då norra hamnen exploaterades med exklusiva bostäder för stinna plånböcker och ungefär samma väg gick det i Malmös Bo01 och Hammarby Sjöstad.
[Läs Hela]

Till allmän nytta

Av: Erik Berg | Publicerad 060509

Begrepp som Allmännytta och Public Service snurrar på samma konnotativa-politiska breddgrad: de representerar båda centrala vägval i svensk välfärdshistoria, en inkluderande människosyn och de kommer båda vara viktiga i den kommande valrörelsen. Erik Berg ger en kort historisk resumé för allmännyttans framväxt och betydelse.
[Läs Hela]

Istället för bostäder: förvirring

Av: Erik Berg | Publicerad 060507

Det råder bostadskaos i landet. Istället för bostadsförmedlingar och bostadsköer med förutsägbar kötid, roar sig kommunerna med nyckfulla marknadsplatser som har till uppgift att ge hyresvärdarna ett brett urval av sökande snarare än att ge de sökande ett brett urval av lägenheter. I rikets andra stad går förvirringen under namnet Boplats Göteborg.
[Läs Hela]

Bofills mardröm

Av: Erik Berg | Publicerad 060423

Det var en stökig höst i Paris förra året. Under några veckor var den sociala krutdurken på väg att explodera. Bilbränderna och upploppen hade sitt epicentrum i nio förorter i Seine-Saint-Denis. I en av förorterna ligger 80-talsprojektet Palacio d’Abraxas, ritat av den spanske betonggurun Ricardo Bofill. Abraxas var ett estetiskt experiment där Frankrikes invandrarproletariat fick spela försöksdjur. Resultatet blev ett idag sakta vittrande betongpalats med 20% arbetslöshet. En avmätt, postmodern, ironisk spark nedåt. Erik Berg har sett en demon i Paris.
[Läs Hela]

Det försvunna trevåningshuset

Av: Erik Berg | Publicerad 060412

Trevåningshuset för en marginel tillvaro i det moderna husbyggandet. Detta trots att det har gårds- och bostadskvalitéer som är svåruppnådda med andra hushöjder och stadsbyggnadsmodeller. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler styr byggandet så att dagens bostadsmiljöer blir sämre än dem vi byggde för femtio år sedan. Ska det behöva vara så? Byggbrigadens Erik Berg går på jakt efter det försvunna trevåningshuset.
[Läs Hela]

Bostadspolitiskt vägval på 40-talet

Av: Erik Berg | Publicerad 060401

Kan man bygga billigare genom att sänka standarden? Är det önskvärt? Har vi hört den här diskussionen förut? Byggbrigadens Erik Berg åker till Emmaus på Hisingen och hittar ett eko från bostadsdebatten på 40-talet.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |