StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Klassiskt spel för transportdårar
Av Per Olof Péterffy | Uppdaterad 070210

Logistikupplägg är något som naturligt fångar byggbrigadistens uppmärksamhet och intresse. Att samordna transportinfrastruktur och rullande materiel är en utmaning och för att verkligen förstå och uppleva en logistikkedjas upplägg är det bäst att prova på att själv hålla i tyglarna.

Tyvärr har både Banverket och Green Cargo begränsad möjlighet att ta emot experimenterande praktikanter så då är det tur att det finns dataspel, där det numera klassiska Transport Tycoon utmärker sig särskilt. Spelet, som i original utkom för i alla fall ett decennium sedan var bra från början men senare expansions (Transport Tycoon Deluxe) har möjliggjort en mer givande och realistisk upplevelse med bland annat ett mer avancerat och smidigare signalsystem.Visserligen kan men i spelet arbeta med vägtrafik, båttransporter och flyg men det är järnvägsbyggandet som är det verkligt intressanta inslaget. Dels ska man bygga själva järnvägen och dels investera i fordon för att trafikera denna, allt för att knyta samman industrier och städer. När jag först provade på att spela för ett århundrade sedan byggde jag helt sonika ett tåg – ett spår. Detta är ju naturligtvis varken särskilt realistiskt eller effektivt. Utmaningen ligger istället i att utforma sitt trafiksystem för att få plats med så många tåg som möjligt på en given spårsträcka och dessutom få det att flyta effektivt. Det är där verklighetens system med enkel- och dubbelspår kommer in och man får en djupare förståelse för hur järnvägen är uppbyggd. Glädjen när man kommer på hur man bygger sitt första enkelspår med mötesstation är stor. För att beröva er den upptäktsglädjen visar jag här enkelt hur det går till. För att irritera layoutansvarig gör jag det dessutom i paint.När tåg nr 2 inkommit på mötestationen kan tåg nr 1 komma förbi och lasta av vid sågverket. Systemet har dock begränsad kapacitet och ett dubbelspår är visserligen dyrare men effektivare. För tips om hur man bygger det samt mer avancerad och ultranördig strategi finns diverse internetsajter, sök bara på Transport Tycoon på valfri sökmotor. Det är upp till en själv att komma på lösningar på flaskhalsar och andra logistiska problem som uppkommer i spelet, och ju bättre du blir på att bygga desto mer tåg får du plats och med dem nya flaskhalsar att lösa. Det är egentligen där spelets storhet ligger, för att parafrasera en annan slogan, det tar en minut to learna men en lifetime to mastra.

Per Olof Péterffy är pappaledig lokförare och sitter i byggbrigadens styrelse.

[Kommentar från webbredaktören: Det är okej att våra skribenter illustrerar sina artiklar i paint. Däremot måste det påpekas att Olof har fått upprepade uppmaningar att skaffa sig en nyare dator och testa någon av de senare versionerna av Railroad Tycoon som s.a.s vidareutvecklat konceptet en aning. Men envis som han är så klamrar han sig fast vid det välkända.]

1 kommentarer:
Måhända är senare spel än mer komplexa än Transport Tycoon. Till skillnad från webbredaktören har jag dock bättre saker för mig än att sitta framför datorn dagarna igenom :P
/Olof

PS: Till försvar för lite äldre spel i allmänhet så medger jag att nya spel ger mycket större rörelsefrihet och realism. De gamla ger dock verkligenen möjlighet att perfektionera in i minsta detalj just eftersom spelen är i sig är så begränsade. En smaksak helt enkelt! (070410)
Vad är summan av två plus två? (spamskydd)

BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |