StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori design:
Gammalt blir nytt +Macgyver

Av: Erik Berg | Publicerad 061023

Allt kan återanvändas med lite fantasi. Reza Hashemi driver en designstudio med fokus på att ge gamla produkter nytt liv. Istället för att slänga gamla glödlampor kan de användas som oljelampor, istället för att hiva ut gamla skor, varför inte bygga om dom till ett par högtalare?
[Läs Hela]

Öppna fönster i världens städer

Av: Erik Berg | Publicerad 060823

Designstudion AUDC föreslog förra året ett planetärt nätverk av öppna videolänkar utplacerade på offentliga platser i världens städer. En horisontell, ofiltrerad kommunikationskanal som omöjliggör varje försök att kontrollera det offentliga samtalet, som placerar Sergels Torg i Köpenhamn och Ströget i Darfur. Vad skulle det innebära för staden, för demokratin och för världens relativa storlek?
[Läs Hela]

Design like you give a damn

Av: Erik Berg | Publicerad 060406

Arkitektur där den verkligen gör skillnad. Det är vad den amerikanska gräsrotsorganisationen Architecture For Humanity arbetar med och brinner för. Arkitektur inte som ett spektakel för överklassen, inte som ikoner för storföretagen, utan som praktiska diskbänksrealistiska åtgärder för att förbättra mänsklighetens levnadsvillkor.

Idag lever en av sju människor i världen i slumområden eller flyktingläger, och över tre miljarder människor - nästan halva jordens befolkning - saknar tillgång till rent vatten och fungerande avloppssystem. Det som behövs, i grund och botten, är politisk vilja att lösa situationen. Att det inte är idéer och teknik vi saknar, det visar Architecture for Humanity i den nyutgivna boken Design Like You Give A Damn.
[Läs Hela]

Plocka med solen in

Av: Erik Berg | Publicerad 060322

Stora byggnader som köpcentrum, kontorslokaler, sjukhus och många mindre genomtänkta skolor lider av att många utrymmen där människor vistas under långa tider saknar fönster. Man kan nog anta att de här utrymmena kommer finnas kvar även i framtida byggen, det är svårt att planera stora byggnader så att de har naturliga solinsläpp överallt.
[Läs Hela]

Svensk ljustextil

Av: Erik Berg | Publicerad 060321

Designern Torbjörn Lundell har utvecklat en ny slags textil som kombinerar optisk fiber med traditionell textilvävning. Produkten - GloFab - har i dagarna presenterats på Möbelmässan i Stockholm.
[Läs Hela]

Gräsmattemöbel

Av: Erik Berg | Publicerad 060319

Bygg din egen soffa. I gräs. Idén låter vansinnig, men att döma av bilderna och beskrivningen på den här sidan behöver det inte vara totaltokigt. En tänkbar budgetvariant för den som vill ha trädgårdsmöbler (och ett sommarprojekt) utan att falla ner i plaststolsträsket eller snurra bort 15 000.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |