StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Klimatångest, den nya folksjukdomen
Av David Lindelöw | Uppdaterad 070222

Har du klimatångest? Du är nog inte ensam. Den senaste tidens alarmerande, närmast paranoida, medierapportering om klimatförändringen - i kombination med en ovanligt mild höst - har banat väg för en utspridd väderoro. 2007 kommer (förhoppningsvis) att bli året då klimatångest inleder sin karriär som folksjukdom.

Är du smittad? Symptomen kan vara ett plötsligt behov att av åka kollektivt till jobbet eller semestra med tåg i Europa, istället för att fira jul i Thailand - eller en känsla av att dina släktingars vädertjat numera är rykande aktuellt. Om din klimatångest visar sig svår att bota finns det medikament att tillgå. Ett inhandlande av en utsläppsrätt på sisådär ett ton kommer nog att hålla dig frisk ett tag.

Till skillnad från andra moderna psykiska besvär, såsom stress och utbrändhet, har klimatångest en världsförbättrande effekt. Därför kommer ångesten bitvis vägas upp av en känsla av godhet.

Jag satt nyligen på ett lågprisflyg, fylld med klimatskam, och läste företagets egna tidning. Man intervjuade en kvinna som glatt berättade om sin flygpendling. Hon jobbade i London i veckorna och flög på fredagen hem till sitt hus på Mallorca. Hur ska dessa globala pendlare kunna tackla den nya folksjukdomen? Flygplatsens Sturups förslag är att göra det möjligt att åka tåg till flyget, en pseudo-lösning som endast ger dig en falsk känsla av att du är frisk.

För att bygga bort klimatångest behövs åtgärder som säkerställer ett fullt tillfrisknande på lång sikt. Dock kan tillfälliga politiska initiativ, en utsläppsrätt i present på födelsedagen eller en tågresa till flygplatsen ge dig en tillfällig känsla av att du är frisk - en känsla som behövs för att stå ut med sjukdomen.

Jag är nog smittad - och det känns väldigt bra.

David Lindelöw är ingenjör och medlem i Byggbrigaden

1 kommentarer:
Ah, utsläppsrätter! Den moderna tidens avlatsbrev, betalar du bara kan du ställa till med vad skit som helst. Illusioner... /Olle (070410)
Vad är summan av två plus två? (spamskydd)


"Till skillnad från andra moderna psykiska besvär, såsom stress och utbrändhet, har klimatångest en världsförbättrande effekt. Därför kommer ångesten bitvis vägas upp av en känsla av godhet."
Att klä ut sig i lustiga dräkter, den gamla folksjukdomen.BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |