StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Gammalt blir nytt +Macgyver
Av Erik Berg | Uppdaterad 061023

Allt kan återanvändas med lite fantasi. Reza Hashemi driver en designstudio med fokus på att ge gamla produkter nytt liv. Istället för att slänga gamla glödlampor kan de användas som oljelampor, istället för att hiva ut gamla skor, varför inte bygga om dom till ett par högtalare?

Reza Hashemi på Recycle Art Design jobbar i samma vi-kan-göra-vad-vi-vill-anda som MakeZine och Macgyver.

Nödvändig parentes om Macgyver: Vi som växte upp under 80-90-talet har alla våra minnen av Macgyvers uppfinningsrikedom. Att bänka sig framför ett avsnitt av Macgyver var att se en populariserad lektion om tillämpad kemi och fysik, folkbildning när det är som bäst. Den hårfagre Macgyver är på sätt och vis en nutida motsvarighet till Jules Vernes uppfinningsrika romanhjältar (en värld befolkad till 90% av ingenjörer).

På engelska wikipedia finns en utförlig lista över problem som MacGyver löst. Det är sånt som uppstår när folket får skriva encyklopedier själva. I introduktionen till listan skriver artikelförfattaren:
Usually MacGyver has to solve these problems in minutes with little to work with because he's locked in a shed or basement or he's hiding just outside the bad guys' hideaway. He almost always has a Swiss army pocketknife and a roll of duct tape with him.
Det var nervpirrande när klockan till den tidsinställda bomben tickade ner och Macgyver satt allt mer illa till, instängd under en svärm av laserstrålar. Men eftersom han hade varit vaken på sina fysiklektioner och hade en schweizisk armékniv och en rulle silvertejp i fickan så var man aldrig riktigt orolig. Mer förbluffad över manusförfattarnas uppfinningsrikedom. I fallet med laserstrålarna använder han cigarettrök för att göra laserstrålarna synliga och slår sedan sönder en liten kikare för att med glaset från kikaren reflektera lasern tillbaka till källan, som därmed förstörs. Piece of cake.

I alla fall. Besök Reza Hashemi för några roliga exempel på hur gammalt kan bli nytt.Vad är summan av två plus två? (spamskydd)En glödlampa blir oljelampa
Sneakers > Speakers
En TV blir ett akvariumBYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |