StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Asplunds process
Av Erik Berg | Uppdaterad 070410

Stadsbiblioteket i Stockholm skall byggas till. Erik Berg har varit på Asplundutställning och reflekterar över den ikoniska ursprungsbyggnadens tillkomstprocess.


Under påskhelgen hann jag med ett besök på Arkitekturmuseet i Stockholm, som för tillfället har en utställning om Stockholms stadsbibliotek och de sex finalisterna i tillbyggnadstävlingen. Intressantast på utställningen var ett urval av Asplunds originalritningar som illustrerade i hur hög grad arkitektur är en dialektisk process där en byggnadsritning i händerna på en lyhörd arkitekt kan filtrera tidens förändringar och behov. Under det halva decennium som Asplund jobbade med det som skulle bli stadsbiblioteket, genomgick hans ritningar en successiv transformation från klassisicm till modernism.

Den karaktäristiska kombinationen av grundformer, med ett centralt cylindriskt rum omgivet av fyra slutna längor fanns med redan i de första skisserna som Asplund gjorde efter sin studieresa till folkbiliotekens USA 1920. Men i de tidiga skisserna var cylindern försedd med fresker och en hög panteonkupol och längs fasaderna löpte kolonnader. Sedan påbörjades renodlingen och den successiva omtolkningen som tillslut resulterade i en tidlöst vacker byggnad som gifter epokerna med varandra och översätter antika ideal i en modern form, distinkt anpassad för kontexten i Stockholm med sin röda puts. Asplund fortsatte att förenkla ritningarna ända in i det sista, medan bygget pågick. Man kan konstatera, när man ser de första skisserna, att det var en renodling som var av godo. Hade Asplund inte vågat kasta krusidullet över bord så hade stadsbiblioteket på sin höjd varit en vacker, men aldrig historisk, byggnad.

Stadsbiblioteket är värt att älska av flera skäl. Exteriört för sin enkla skönhet, interiört för sin öppenhet och för att rotundan möjligen är det mest fantastiska och behagliga rum som huvudstaden har att bjuda. En varm hjärtkammare för bildning åt alla. En bättre start för utbyggnaden av folkbiblioteken kunde Sverige knappast ha fått.

Se fler bilder från Stadsbiblioteket hos Humaniorabloggen, där bilden är hämtad från.

Förresten kan det noteras att Arkitekturmuseet har tappat 85% av sina besökare sedan besöksavgiften återinfördes. Men på fredagar är det fortfarande gratis, passa på då. Halvintressanta utställningar i en vacker byggnad. Och rea på finfina böcker i bokhandeln.Vad är summan av två plus två? (spamskydd)

BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |