StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
De osynliga städerna
Av Erik Berg | Uppdaterad 060909

Hur skulle du gå till väga om du vill beskriva din hemstad för en främling? Vad förmedlar, mest koncentrerat och mest riktigt, stadens själ? Är det statistik över antalet bilar som passerar centrum under en timme? Antalet morgontidiga tidningsläsare på bussen eller antalet sålda TV-apparater? Antalet invånare med bakgrund i olika kulturer? Är det stadens historia, dess krigsminnen, dess geografiska plats i världen eller kanske dess klimat, namnet på de vanligaste trädslagen? En procentsiffra över mängden grönska? Visst är en stad allt detta. Men så mycket mer finns ändå kvar som inte kan fångas i ett föredrag eller en sifferbok.

En stad är människor, människors liv, trauman, framgångar och misslyckanden. Spår av människor i blod på trottoarer och rester av livsöden i tatueringar i husens yttersta hudlager. Städer är avlagringar av klasskamp, könskamp, stagnation och tillväxt, teknikutveckling och fantasilöshet. Städer är fysiska artefakter men lika mycket är städer de bilder de skapat av sig själva i människors huvuden. En stad är frustrationen i dess bilköer lika mycket som den är lättnaden i parkerna.

Finns städerna överhuvudtaget? Finns verkligen det Paris som lånat sig som romantisk fond till litteraturen, musiken och filmen? Finns det Stockholm som säljs som en bild av det oförstörda norden? En stad är en summa av hus, det kan objektivt sägas. Men då lyser ändå Staden med sin frånvaro. Den som är mer än summan av husen.

Kanske beskrivs en stad bäst i korta, laddade fraser. Kanske behöver vi dikten? Möjligen är det i den formen vi bäst kan ringa in och ta till oss den unika känslan på Brazzavilles bryggor, runt Venedigs kanaler, över Moskvas lökkupoler och i Eskilstunas förorter. I de ord som inte låter sig reduceras till objektiva sanningar, lika falska som vilken siffra som helst. Men åtminstone ärliga med den saken. Om varje stad är en subjektiv upplevelse, unik varje gång den skall överföras till ett nytt medvetande, så är också den ärligaste beskrivningen av staden en subjektiv beskrivning. Dikten blir ett verktyg att sammanfatta det som inte går att sammanfatta på annat sätt.

Härmed inleder vi ett nytt tema på Byggbrigaden.se. Vi letar efter kondenserade beskrivningar av städer, för att åstadkomma en karta över städer som finns, städer som funnits, städer som kommer finnas och städer som aldrig kommer finnas. Med tiden hoppas vi på en bild av staden som fenomen, som plats i männikskors tankar. För är inte alla städer, sina olikheter till trots, ytterst en och samma?

Alltså: skicka in beskrivningar av städer! Egna eller andras, odödliga klassiker eller ohörda kompositioner. Pusslet kan börja läggas. Adressen är info@byggbrigaden.se.

I listen till höger återfinns de städer som hittills kommit på pränt.

Som en startpunkt: ett utdrag om staden Zaira, ur Italo Calvinos "De osynliga städerna".


2 kommentarer:
Kommentera texten här. (150529)
Kommentera texten här. (100216)
Vad är summan av två plus två? (spamskydd)


Härmed inleder vi ett nytt tema på Byggbrigaden.se. Vi letar efter kondenserade beskrivningar av städer, för att åstadkomma en karta över städer som finns, städer som funnits, städer som kommer finnas och städer som aldrig kommer finnas.
Rom visuell IV-V [Giovanni Battista Piranesi]
Tavola VI - Il fuoco [Giovanni Battista Piranesi]

  • San Francisco
  • Pusjinko
  • Kiev med ögon av solen och månen
  • Städerna och minnet
  • Los Angeles
  • BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |