StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori foto:
Mer tilt/shift

Av: Erik Berg | Publicerad 060628

Vi skrev i ett tidigare inlägg om Olivio Barberi som tar flygfoton av städer med tilt/shiftoptik. Tilt/shiftoptiken åstadkommer en leksaksliknande effekt i bilden, en känsla av att det vi ser är en fotograferad minatyrmodell.

Metoden understryker det faktum att varje foto är en representation av verkligheten. Sanningen, verkligheten, kommer man aldrig hitta i en bild.
[Läs Hela]

Rostsverige

Av: Erik Berg | Publicerad 060531

Vi har tidigare skrivit om byggnaders varierande förmåga att förfalla på ett estetiskt tilltalande vis. Egentligen är det inte det som den här postningen handlar om, men det kan vara intressant att hålla i bakhuvudet när man tittar på en del av bilderna på Rostsverige – projekt folkhem.
[Läs Hela]

Dubbelljus

Av: Erik Berg | Publicerad 060514

Japanen Sato Shintaro klättrar upp längs utrymningsstegar till bostadshus i Osaka och Tokyo för att fota staden i just den stund då skymningen faller, då naturligt och artificiellt ljus blandas – twilight zone. Han har ungefär 15 minuter på sig, så Sato Shintaro kan bara ta 3-4 bilder per dag.
[Läs Hela]

Över Mexiko City

Av: Erik Berg | Publicerad 060507

Vi har tidigare länkat till Sze Tsung Leong och Olivo Barbieri som på varsitt sätt i sina bilder av urbana miljöer förskjuter perspektivet till känslan av att titta in i en modell/dockskåp/barskåp. Olivio Barbieri är i första hand verksam i USA/Europa och Sze Tsung Leong rör sig i sydostasien. Samtidigt har helikopterpiloten C.O. Ruiz cirklat varv efter varv över Mexiko City och tagit nyktra, okonstlade bilder som talar för sig själva.
[Läs Hela]

Horisonter

Av: Erik Berg | Publicerad 060505

Den kinesiske fotografen och konstnären Sze Tsung Leongs foton påminner ofta om bilderna i de glansiga arkitekturtidskrifterna; husen och städerna återgivna som estetiska diagram, tömda på mänskligt liv. Sze Tsung Leong fotograferar gärna lite från ovan med fokus mot en avlägsen horisont där det abstrakta stadslandskapet försvinner in i diset. Över varje bild svävar en obestämbar tidig gryning eller en tunn smog som sakta är påväg att lyfta. En blåvit värld utan väder och utan skuggor.
[Läs Hela]

360 grader

Av: Erik Berg | Publicerad 060504

Mickael Therer kallar sig själv för panographer, han fotar och ljudsätter 360 graders panoramabilder som kan visas i quicktime via hans hemsida.
[Läs Hela]

Modellvärlden

Av: Erik Berg | Publicerad 060414

Titta på bilden till vänster. Det är ett fotografi. Inte av en modell, utan av det verkliga Las Vegas.

Vegas är ju alltid Vegas, där kan Eiffeltorn trängas med pyramider lite hur som helst, men visst ser det ut som en modell? Det är det alltså inte. Fotografen Olivo Barbieri tar flygfotobilder som ser ut som foton av detaljerade modeller. Gatorna är tomma, luften klar, färgerna skarpa, skärpedjupet kort och detaljerna så skarpa som de aldrig tycks vara i verkligheten.
[Läs Hela]

Tokyo GCANS

Av: Erik Berg | Publicerad 060403

Tokyo förbereder sig för att hantera framtida översvämningar (har du börjat planera för klimatförändringen?) med ett 64 kilometer långt underjordiskt system av reservkloaker, där pumpar på 14000 hästkrafter kan pumpa 200 ton vatten i sekunden.
[Läs Hela]

Architecture of density

Av: Erik Berg | Publicerad 060315

Michael Wolf har fotograferat fasader i Hong Kong. Estetiskt, provocerande, förvirrande, klargörande och väldigt fotografiskt.

Kolla in: Architecture of Density

[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |