StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Stephen Wiltshire
Av Erik Berg | Uppdaterad 061021

Här är en historia från den mänskliga hjärnans besynnerliga vindlingar: en man med förmågan att betrakta en scen i några sekunder och ett halvår senare nedteckna den in till minsta detalj. Av alla konstnärer som arbetar med staden som motiv är Stephen Wiltshire den mest säregna.

Stephen Wiltshire är autistisk med savants syndrom (samma fenomen som gäller för Kim Peek, förlagan till filmen Rain Man). Som barn var han stum och kunde inte relatera till andra människor utan levde helt i sin egen värld. När han hamnade på specialskola upptäckte personalen att han älskade att teckna och vid 8 års ålder tecknade han stadsvyer ur bara minnet. Sedan dess har han blivit världsberömd för sitt fotografiska minne och sin förmåga att exakt återge det han en gång har sett.

När Stephen tecknar en scen gör han inte som vi andra och börjar skissa ut huvuddragen över pappret, han tecknar istället varje detalj fullständig redan från början, bilden finns redan fanns färdigritad i huvudet.

Wikipedia beskriver Savantfenomenet såhär:
”Ett särdrag är att savanten fokuserar på detaljer istället för på sammanhanget, vilket kallas för svag central koherens. Våra ’vanliga’ hjärnor ser världen genom filtret av våra tidigare erfarenheter. Det filtret gör att våra hjärnor sammanfattar och sållar bort miljontals detaljer. Filtret gör det lättare för oss att koncentrera på endast det väsentliga.”
Savantfenomenet är mycket ovanligt men öppnar en inblick i hur människans hjärna fungerar. Vi har uppenbarligen förmågor som för det mesta ligger fördolda för oss, men som i vissa undantagsfall, t ex genom en medfödd eller senare åsamkad skada i hjärnan, släpps fram.

Ett kul fenomen kan man tycka, men Stephen Wiltshire är inte bara ett intressant studieobjekt för vetenskapen och en tacksam ikon för spektakulära teveinslag (BBC har gjort några stycken), han är även en intressant konstnär. För Stephen är trots allt ingen kopieringsmaskin, hans målningar, och hans teckningar, bär på de personliga särdrag som utmärker en riktig konstnär.

Besök Stephen Wiltshires hemsida.

Se filmer från Stephen Wiltshires helikopterturer och gigantteckningar i Rom, Tokyo och Hong-Kong.
Vad är summan av två plus två? (spamskydd)"Times Square at night, oil on canvas"
"Los Angeles traffic, Oil on canvas"
"San Francisco by night"
"Chicago"
"Street scene with New York taxis"BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |