StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar publicerade under kategori historia:
Asplunds process

Av: Erik Berg | Publicerad 070410

Stadsbiblioteket i Stockholm skall byggas till. Erik Berg har varit på Asplundutställning och reflekterar över den ikoniska ursprungsbyggnadens tillkomstprocess.
[Läs Hela]

Döda fallet

Av: Per Olof Péterffy | Publicerad 070324

På kvällen den 6 juni 1796 skedde Sveriges genom tiderna största miljökatastrof. Ett försök att bygga en flottningsränna vid sidan om Storforsen i Indalsälven urartade. En hel sandås spolades bort, flodvågen svepte med allt i dess väg, sågverk, lador, mindre öar. Hela Ragundasjön tömdes inom loppet av ett par timmar och Indalsälven ändrade för alltid sitt lopp. Efteråt kunde man hitta döda laxar i trädtopparna. Storforsen sinade och blev Döda fallet. Mirakulöst nog omkom ingen människa. [Läs Hela]

De andra städerna

Av: Erik Berg | Publicerad 070315

I den här artikeln gör Byggbrigadens Erik Berg en genomgång av fantasistäder och stadsfantasier i populärkulturen och vid sidan av den. Ekon från stadsprojekt som ännu återstår att materialisera.
[Läs Hela]

I arkitektens öga

Av: Erik Berg | Publicerad 070129

Ragnar Uppman, född 1929, är en av den svenska arkitekturens tungviktare: styrelseordförande för Arkitekturmuseet, professor på KTH, utredare, praktiker, juryledamot och företagsgrundare är några av de titlar han uppbär på sin meritlista. I slutet på 2006 publicerade han sina yrkesmemoarer, I arkitekens öga, på Carlssons bokförlag. Boken erbjuder en fascinerande inblick i den svenska arkitekturens – och arkitektkårens – utveckling under andra halvan av 1900-talet.
[Läs Hela]

Le Familistère de Guise

Av: Erik Berg | Publicerad 061118

Ljus & Luft – det var inte Le Corbusier eller funktionalisterna som uppfann de slagorden, strävan är äldre än så och formulerades redan i mitten på 1800-talet av en udda fransk industrialist, Jean-Baptiste André Godin (1817-1888) som gjorde sig en förmögenhet på gjutgärnskaminer.
[Läs Hela]

Socialismens värmestugor

Av: Erik Berg | Publicerad 061114

Ordenshuset, bygdegården och Folkparken är mer än bara byggnader, de är de hjärtkammare som pumpar folkrörelseblodet. De ger nytt syre åt rörelserna när medlemssiffrorna dalar och när deltagarna uteblir, de samlar rörelsernas historia och lagar såren efter konflikterna.
[Läs Hela]

Buckminster och drömmen om kupolen

Av: Erik Berg | Publicerad 061016

Särskilt spännande och relevant blir arkitekturen, vardagens konst, när den kombineras med visioner och utsikter mot framtiden. Frank Lloyd Wright sade att den arkitekt som inte drömmer om framtiden inte är någon riktig arkitekt. En som kombinerade det praktiska problemlösandet med en lång blick mot horisonten var den amerikanska arkitekturens särling, Richard Buckminster Fuller, av sina vänner kallad ”Bucky”.
[Läs Hela]

Containertid

Av: Erik Berg | Publicerad 061010

Containertrafiken omsluter världen och med den en särskild arkitektur: en brutal, osentimentalt ekonomisk poesi där containern har blivit det nya blodomloppets röda blodkroppar, containerfartyget dess plasma och containerhamnen dess hjärtkammare. Världshandeln har skjutit i höjden under 1900-talets senare hälft och med den förändrades världens utseende.
[Läs Hela]

Rum för att skrika sig hes

Av: Erik Berg | Publicerad 060626

Just nu spelas, vilket få kan ha missat, fotbolls-VM i Tyskland. I klassiska arenor på klassisk mark. Men också i nybyggda superunderhållningsmaskiner. Arenornas historia är en politisk historia som också handlar om ideal som brutits mot varandra och om människans ständiga behov av att leka. Och skrika sig hes. Tillsammans med andra.
[Läs Hela]

Plattformar

Av: Erik Berg | Publicerad 060624

Plattformen är en byggkloss vi burit med oss så länge vi funnits till som art. Människan har förvisso hängt en del i grottor, men ursprungligen hoppade vi ner från trädens skyddande plattformar. Det gör plattformen till den äldsta formen av mänsklig bosättning. Genom historien har plattformen haft skiftande praktiska, organiserande och symboliska funktioner. Idag befinner den sig oftast längst ut på randen, forskningsstationer och utposter. Erik Berg skissar på plattformens historia och letar upp nutida plattformar.
[Läs Hela]

Rostsverige

Av: Erik Berg | Publicerad 060531

Vi har tidigare skrivit om byggnaders varierande förmåga att förfalla på ett estetiskt tilltalande vis. Egentligen är det inte det som den här postningen handlar om, men det kan vara intressant att hålla i bakhuvudet när man tittar på en del av bilderna på Rostsverige – projekt folkhem.
[Läs Hela]

Byggnaders liv efter döden

Av: Erik Berg | Publicerad 060510

En dag skall vi alla dö. Det gäller även byggnader. Hur våra nutida ikoner och antiikoner, bruksbyggnader och tempel, kommer se ut hundra år efter sin död, förmultnade, förruttnade eller fossiliserade, är ett ämne som bereder återkommande spekulationer inom en växande rörelse av urbana arkeologer och romantiker. Ruiner lämnar inte människor någon ro. Tar man dem på allvar tvingar de också fram ett förändrat förhållningssätt till vår egen tid.
[Läs Hela]

Till allmän nytta

Av: Erik Berg | Publicerad 060509

Begrepp som Allmännytta och Public Service snurrar på samma konnotativa-politiska breddgrad: de representerar båda centrala vägval i svensk välfärdshistoria, en inkluderande människosyn och de kommer båda vara viktiga i den kommande valrörelsen. Erik Berg ger en kort historisk resumé för allmännyttans framväxt och betydelse.
[Läs Hela]

Parkpionjärerna

Av: Angelica Svensson | Publicerad 060508

Vid förra sekelskiftet användes självbyggeri som ett politiskt verktyg av arbetarrörelsen i Sverige. Folkparker och Folkets Hus blomstrade, inte sällan uppfördes de ideellt av medlemmarna på fritiden. En klassisk social och organiserande verksamhet, som även lämnat efter sig ett rikt kulturarv. Angelica Svensson berättar om den tidiga Folkets Parkrörelsen.
[Läs Hela]

Bostadspolitiskt vägval på 40-talet

Av: Erik Berg | Publicerad 060401

Kan man bygga billigare genom att sänka standarden? Är det önskvärt? Har vi hört den här diskussionen förut? Byggbrigadens Erik Berg åker till Emmaus på Hisingen och hittar ett eko från bostadsdebatten på 40-talet.
[Läs Hela]

Richard och Nikita

Av: Erik Berg | Publicerad 060309

Den 24 juli 1959 guidade USA:s president Richard Nixon runt sovjets Nikita Khrushchev i en utställningsmodel över ett amerikanskt hem på US Trade and Cultural Fair i Sokolniki Park i Moskva. Vid tillfället utspann sig, följande dialog, nedtecknad av New York Times och här återgiven något förkortad. Världens två vid tillfället mäktigaste personer, på temat bostäder - och stickspår. Texten publiceras här, utan några ytterligare baktankar, som en illustration på de två mentaliteter, kulturer och ideologier, som under det kalla kriget stod mot varandra. Ibland, som här, öga mot öga på en bostadsutställning.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |