StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Sun City - den åldrande amerikanska drömmen
Av Angelica Svensson | Uppdaterad 070205

55 år eller äldre är det ena kravet för att man ska få bo i staden Sun City. Det andra är att man måste engagera sig i projektet Sun city genom frivilligarbete. Den amerikanska drömmen brukar oftast vara knuten till en kärnfamilj, men hur ser den ut när en del av familjemedlemmarna blivit pensionärer? Sun city är svaret.

Det är inte tillåtet att vara under 55 är och bo i Sun city, men besöka staden får också yngre göra. De flesta samhälleliga sysslor som exempelvis polisarbete sköter pensionärsinvånarna själva. Däremot sophämtningen sköter mexikanska sopåkare. En av anledningarna till att invånarna sköter så mycket själva är att det är viktigt att den åldrande befolkningen håller i gång, en annan är att invånarna inte betalar skatt till delstaten Arizona.

Stadsdelen ägs av ett företag och är en lugn villamatta som sträcker ut sig över öknen. Brottsligheten är bland de lägsta i USA. Med över 300 soldagar om året och flera rekreationscentran har invånarna alla möjligheter att ägna sig åt att hålla sig friska och pigga. På rekreationscentrumen kan invånarna sysselsätta sig med olika saker som metallslöjd, träslöjd, bygga modelljärnvägar eller sy. Det finns flera olika religiösa föreningar och läscirklar, det finns veteranföreningar och lottakår. Invånarna måste också ägna sig åt välgörenhet i stadens regi, ta hand om de allra äldsta eller göra någon annan samhällsnyttig syssla.

Sun city är ett tydligt exempel på att något positivt kan vara uteslutande och påverka omgivningen negativt. Sun city bidrar inte till resten av Phoenix som de nu vuxit samman med, varken ekonomiskt eller genom frivilligarbete. Det är en enklav med glada, aktiva, medelklasspensionärer som lever ett gott liv tillsammans. De hjälper varandra men inte omvärlden. De reder sig själva, kisar mot solen och lever i den amerikanska drömmen till sina sista dagar

Angelica Svensson är Väg- och vatteningenjör och ordförande i ByggbrigadenVad är summan av två plus två? (spamskydd)

BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |