StartVad är detta?AktiviteterVåra husArtiklarKunskapsbankTemaLänkarBli medlemSök
Artiklar skrivna av Erik Berg:
Brigaden i Hågaby

Av: Erik Berg | Publicerad 110730

Sommarbrigaden i Hågaby genomfördes 11-23 juli och blev mycket lyckad. Uppgiften som vi åtog oss i sommar bestod i att efter ekologiska principer renovera och upprusta ett avställt timmerhus på Hällens gård i Hågaby. Målet var att omvandla huset till ett litet scenrum samt till ett ceremonihus för namngivningar, vigslar, med mera. [Läs Hela]

Egen hemsida för sommarbrigaden

Av: Erik Berg | Publicerad 100706

Vi har lagt upp en egen hemsida för sommarbrigaden 2010 där alla uppdateringar kring arrangemanget kommer att publiceras. Kika in där!

http://www.sommarbrigad2010.se (adressen pekade tidigare till kurssidan för förkursen men är nu ompekad)[Läs Hela]

Sketchup åt folket!

Av: Erik Berg | Publicerad 081116

Inom ramen för den minifestival som Hyresgästföreningen koordinerade i Lövgärdet den 7-8 november arrangerade Byggbrigaden en öppen worskhop i datorprogrammet Sketchup i samlingslokalen Eklövet i Lövgärdet. Workshopen var samtidigt startskottet för en tävling som löper fram till den 22 november på temat Framtidens Lövgärdet. [Läs Hela]

Jomenvisst lever vi.

Av: Erik Berg | Publicerad 081115

Det har varit väldigt dött här på hemsidan under det senaste året. Men Byggbrigaden lever och bedriver fortfarande verksamhet och förhoppningsvis kan vi framöver rycka upp informationsarbetet och bli bättre på att informera om vad vi gör via hemsidan. [Läs Hela]

Väntande klädda i järnvitriol

Av: Erik Berg | Publicerad 070705

Det tar ett tag innan man får syn på det. I sluttningen på utsidan av höjdryggen ner mot havet där Hallands ådrade granitoider går i dagen. Små hus, omgivna av vindpinad ek och oxel, inbäddade i ljungmattor och naturmark och försedda med dämpade gråa träfasader. Lågmälda hus, inväntande någonting okänt.
[Läs Hela]

Mellan husen, vid havet

Av: Erik Berg | Publicerad 070626

Det ligger ett rikt erfarenhetsarv nerbäddat i bebyggelsestrukturen i västkustens fiskesamhällen. När natur och funktion dikterat villkoren har det genererat en vacker och unik bebyggelse på randen till havet, ofta grupperade runt ett sund. I den här artikeln försöker Erik Berg, genom en jämförelse med ett typiskt modernt villaområde, förstå vad det är som gör strukturen så trivsam.
[Läs Hela]

Enkelt, billigt och bra

Av: Erik Berg | Publicerad 070613

Jag blir glad varje gång jag ser Bruno Mathssons sommarhus i Frösakull (1960) utanför Halmstad. Det är en lågmält fantastisk byggnad, uppförd med små resurser och anspråkslösa material, genomtänk formad med tanke på precis det liv som skall levas i den.
[Läs Hela]

Land och ledning

Av: Erik Berg | Publicerad 070511

Vi står på jättars axlar. Utbyggnaden av 620 000 kilometer kraftnät har haft genomgripande effekter för Sverige och i grunden förändrat hur vi lever, multiplicerat individens och samhällets förmåga. Ledningsgatorna har också satt ett unikt, rationellt och mycket osentimentalt fotavtryck i terrängen, som speglas här i en bildrik artikel.
[Läs Hela]

Nätverk och utsikter

Av: Erik Berg | Publicerad 070427

Vi har koloniserat jorden och fyllt den till sina bräddar med vår existens. Det har gått fort, för bara 250 år sedan tog sig de första moderna upptäcksresandena mödosamt runt klotet, idag täcker sateliterna in varje centimeter, nätverket finns överallt. Finns det fortfarande plats för utblickar ut i det okända?
[Läs Hela]

Asplunds process

Av: Erik Berg | Publicerad 070410

Stadsbiblioteket i Stockholm skall byggas till. Erik Berg har varit på Asplundutställning och reflekterar över den ikoniska ursprungsbyggnadens tillkomstprocess.
[Läs Hela]

Lättare än luft

Av: Erik Berg | Publicerad 070330

Det fanns en tid när världens himlar var fulla av luftskepp, men med den moderna tidens och flygindustrins fokus på hastighet hamnade luftskeppen i ett historiskt bakvatten. Kanske, kan det med nyvaknat miljömedvetande nu uppstå en renässans för himmelens fartyg, hoppas Erik Berg. [Läs Hela]

De andra städerna

Av: Erik Berg | Publicerad 070315

I den här artikeln gör Byggbrigadens Erik Berg en genomgång av fantasistäder och stadsfantasier i populärkulturen och vid sidan av den. Ekon från stadsprojekt som ännu återstår att materialisera.
[Läs Hela]

I arkitektens öga

Av: Erik Berg | Publicerad 070129

Ragnar Uppman, född 1929, är en av den svenska arkitekturens tungviktare: styrelseordförande för Arkitekturmuseet, professor på KTH, utredare, praktiker, juryledamot och företagsgrundare är några av de titlar han uppbär på sin meritlista. I slutet på 2006 publicerade han sina yrkesmemoarer, I arkitekens öga, på Carlssons bokförlag. Boken erbjuder en fascinerande inblick i den svenska arkitekturens – och arkitektkårens – utveckling under andra halvan av 1900-talet.
[Läs Hela]

Platser att vänta på

Av: Erik Berg | Publicerad 070121

Under den träffande rubriken magisk regionalism tipsar tidskriften Arkitektur på sin blogg om Christopher Herwigs fotografier av bushållplatser i Kazakstan och Uzbekistan. Tillsynes mitt ute i ingenstans står genomarbetade, stundtals fantastiska, väntkurer i vackert dekorerad betong. En del av dem har monumentala drag, sin litenhet till trots.
[Läs Hela]

Träslöjdsrevansch 2-3 december

Av: Erik Berg | Publicerad 061204

I den gångna helgen ordnade Byggbrigaden slöjdhelg i Göteborg under rubriken Träslöjdsrevansch 06. Sex deltagare blev det. Vi höll till i snickeriet på Backa kulturskola. Trä och maskiner fanns på plats, varje deltagare tog med sig sina egna idéer. Resultatet blev en skohylla, en hatthylla, ett dockskåp med inredning, ett flertal fiskdödare, en taktpinne, en klubba och två dalahästar.
[Läs Hela]

Uppdaterat: mötesrummet

Av: Erik Berg | Publicerad 061124

Folkets Hus och Parker har tillsammans med Claesson Koivisto Rune tagit fram ett nytt mötesrumskoncept, kallat Källan. Det är helt rätt tänkt. Det är dags att föreningslivet får en ordentlig uppdatering av sina möteslokaler.
[Läs Hela]

Le Familistère de Guise

Av: Erik Berg | Publicerad 061118

Ljus & Luft – det var inte Le Corbusier eller funktionalisterna som uppfann de slagorden, strävan är äldre än så och formulerades redan i mitten på 1800-talet av en udda fransk industrialist, Jean-Baptiste André Godin (1817-1888) som gjorde sig en förmögenhet på gjutgärnskaminer.
[Läs Hela]

De osynliga längs motorvägen

Av: Erik Berg | Publicerad 061115

Invisible 5 är ett intressant projekt för att åskådliggöra hur livet längs Californiens största motorväg I-5 gestaltar sig. Med hjälp av ljudklipp och flygfoton förmedlas bilden av en delad verklighet där motorvägen innebär en tidsvinst för dem som använder den, till priset av en degradering av livskvalité för de som bor längs dess sträckning.
[Läs Hela]

Socialismens värmestugor

Av: Erik Berg | Publicerad 061114

Ordenshuset, bygdegården och Folkparken är mer än bara byggnader, de är de hjärtkammare som pumpar folkrörelseblodet. De ger nytt syre åt rörelserna när medlemssiffrorna dalar och när deltagarna uteblir, de samlar rörelsernas historia och lagar såren efter konflikterna.
[Läs Hela]

Den yttersta gränsen

Av: Erik Berg | Publicerad 061111

Inte än, men inom en inte alltför avlägsen framtid kan det se ut såhär vid någon av lagrangepunkterna i omloppsbana runt jorden. Bilderna i den här artikeln är hämtade från NASA:s hemsida om rymdkolonier. [Läs Hela]

Blandad Sovjetisk modernism

Av: Erik Berg | Publicerad 061109

Få länder kan visa exempel på samma optimistiskt högtflygande modernism som Sovjetunionen i dess bästa stunder. Och få länder kan uppvisa lika deprimerande sönderbrutaliserad modernism som Sovjet i dess sämsta stunder.
[Läs Hela]

Plattformar (igen)

Av: Erik Berg | Publicerad 061102

Archigram kunde inte ha gjort det bättre. Ute i havet finns verklighetens plugin-cities, oljeriggarna: gigantiska framtidsvarelser av stål och betong och ett innanmäte sprängfyllt av olja.
[Läs Hela]

Tidskapslar

Av: Erik Berg | Publicerad 061029

Enkelrum eller dubbelrum? Kommer inte på fråga! Men Ni kan få sova i en garderob om ni önskar? Den som söker hotellplats i Japan kan hamna på ett Capsule Hotell. En blandning mellan en svensk studentbostad och en tvättstuga. Varje gäst får en liten låsbar kapsel att sova i, och hotellet kan maximera antalet gäster på en liten yta, därmed uppnås lägre övernattningspriser.
[Läs Hela]

Tråkigt fönster i Washington

Av: Erik Berg | Publicerad 061027

Sverige har fått en ny tråkig ambasad i Washington, signerad Gert Wingårdh och Tomas Hansen. Utan att själv ha belönats med möjligheten att se byggnaden på plats (Hallå! Jag skriver jättemycket om arkitektur! Någon borde ge mig en resa!) så är mitt intryck ändå bergfast: urtråkig.
[Läs Hela]

Bostadspolitiken avskaffas

Av: Erik Berg | Publicerad 061024

Den nya regeringen har beslutat att i princip upphöra med bostadspolitiken. Den stora utredningen om ungas situation på bostadsmarknaden läggs ner, investeringsbidragen- och räntebidragen till hyresrätter försvinner och bostadsministern avskaffas. Byggbrigadens Erik Berg gör en genomgång av förändringarna och effekterna.
[Läs Hela]

Gammalt blir nytt +Macgyver

Av: Erik Berg | Publicerad 061023

Allt kan återanvändas med lite fantasi. Reza Hashemi driver en designstudio med fokus på att ge gamla produkter nytt liv. Istället för att slänga gamla glödlampor kan de användas som oljelampor, istället för att hiva ut gamla skor, varför inte bygga om dom till ett par högtalare?
[Läs Hela]

Jättekyrkor i ny skepnad

Av: Erik Berg | Publicerad 061022

Kyrkor i vår tid är inte vad de en gång var. Borta är långskeppet, mittskeppet, koret och apsiden. I USA har de stora frikyrkorna tagit steget in i en värld av sekulära formspråk och inrymmer sina massgudstjänster i lokaler som kunde varit hockeyarenor eller konferenscenter.
[Läs Hela]

Stephen Wiltshire

Av: Erik Berg | Publicerad 061021

Här är en historia från den mänskliga hjärnans besynnerliga vindlingar: en man med förmågan att betrakta en scen i några sekunder och ett halvår senare nedteckna den in till minsta detalj. Av alla konstnärer som arbetar med staden som motiv är Stephen Wiltshire den mest säregna.
[Läs Hela]

Buckminster och drömmen om kupolen

Av: Erik Berg | Publicerad 061016

Särskilt spännande och relevant blir arkitekturen, vardagens konst, när den kombineras med visioner och utsikter mot framtiden. Frank Lloyd Wright sade att den arkitekt som inte drömmer om framtiden inte är någon riktig arkitekt. En som kombinerade det praktiska problemlösandet med en lång blick mot horisonten var den amerikanska arkitekturens särling, Richard Buckminster Fuller, av sina vänner kallad ”Bucky”.
[Läs Hela]

Containertid

Av: Erik Berg | Publicerad 061010

Containertrafiken omsluter världen och med den en särskild arkitektur: en brutal, osentimentalt ekonomisk poesi där containern har blivit det nya blodomloppets röda blodkroppar, containerfartyget dess plasma och containerhamnen dess hjärtkammare. Världshandeln har skjutit i höjden under 1900-talets senare hälft och med den förändrades världens utseende.
[Läs Hela]

Platser

Av: Erik Berg | Publicerad 060926

Spåren av människorna är många och märkliga. Vackra och frånstötande. Och de finns överallt. Mycket få platser återstår (ovan oceangravarna) på denna planet som inte har påverkats av våra aktiviteter. Men desto fler skapade platser, platser som är laddade med kulturers ansträngningar, individers galenskap och arbetets glädje. [Läs Hela]

De osynliga städerna

Av: Erik Berg | Publicerad 060909

Hur skulle du gå till väga om du vill beskriva din hemstad för en främling? Vad förmedlar, mest koncentrerat och mest riktigt, stadens själ? Är det statistik över antalet bilar som passerar centrum under en timme? Antalet morgontidiga tidningsläsare på bussen eller antalet sålda TV-apparater? Antalet invånare med bakgrund i olika kulturer? Är det stadens historia, dess krigsminnen, dess geografiska plats i världen eller kanske dess klimat, namnet på de vanligaste trädslagen? [Läs Hela]

Öppna fönster i världens städer

Av: Erik Berg | Publicerad 060823

Designstudion AUDC föreslog förra året ett planetärt nätverk av öppna videolänkar utplacerade på offentliga platser i världens städer. En horisontell, ofiltrerad kommunikationskanal som omöjliggör varje försök att kontrollera det offentliga samtalet, som placerar Sergels Torg i Köpenhamn och Ströget i Darfur. Vad skulle det innebära för staden, för demokratin och för världens relativa storlek?
[Läs Hela]

Foton från byggveckan

Av: Erik Berg | Publicerad 060817

Foton från Byggveckan ligger nu uppe på en egen bildsida under Aktiviteter / rapporter / Bilder från Byggveckan 2006. Ett enklare sätt att komma dit är att klicka här.
[Läs Hela]

Form utan funktion

Av: Erik Berg | Publicerad 060815

Form follows function, sade Louis Sullivan och ringade därigenom in vad som är arkitekturens huvuduppgift och dess akilleshäl. En amerikansk undersökning visar att modern arkitektur inte klarar av uppgiften att tala om vad den skall användas till.
[Läs Hela]

Uppdatering och feministisk valstuga

Av: Erik Berg | Publicerad 060814

Den första uppdateringen på några veckor handlar om oss själva. Och om en lila valstuga i perforerat stål.
[Läs Hela]

Den första byggveckan

Av: Erik Berg | Publicerad 060727

I veckan som gick (18-23 juli) organiserade vi den första byggveckan. 23 deltagare och ytterligare en del förbipasserande besökare hjälptes åt att bygga de två första husen i Byggbrigadens historia. En lyckad byggvecka mitt i sommarvärmen. Som gav mersmak.
[Läs Hela]

Rizzolis fasader

Av: Erik Berg | Publicerad 060726

A.G. Rizzoli (1896 -1981) är en av mänsklighetens många fantasirika, kreativa särlingar. Under 40 år livnärde han sig obemärkt med enkla uppgifter på ett arkitektkontor i San Francisco, samtidigt som han under nätter och helger i sin ungkarlsbostad skapade stora, unika tuschmålningar, där han nedtecknade och omtolkade upplevelser och människor– i synnerhet hans mor – i skepnad av byggnadsfasader.
[Läs Hela]

Tillbaka till praktiken

Av: Erik Berg | Publicerad 060710

Den 18 juli börjar årets byggvecka. Teori förenas med praktik. Praktik fyller dagarna och nätterna. Utifrån sin horisont som skrivbordsteoretiker skriver en av hemsidans flitigaste textförfattare, här halvt skräckslagen, halvt överväldigad inför insikten att det mycket snart är praktiskt lagarbete och inte mängden ord som räknas. Och kanske har det alltid varit så.
[Läs Hela]

Ockupationens grepp om rummet

Av: Erik Berg | Publicerad 060703

All fysisk planering och allt byggande återspeglar rådande maktförhållanden i ett samhälle. I det ockuperade Palestina är det emellertid mer än så: den byggda miljön är inte bara en representation för skillnader, den är också ett medel för kontroll. Bosättningarna har successivt utvidgat Israels gränser och krympt palestiniernas. Den stora bjälken i ögat på Israels militär har varit de vindlande gränderna i Gaza och i de palestinska flyktinglägren, där intifadan kunde organiseras. Men på senare år har en ny strategi uppfunnits, en strategi som kan vinna kriget även i gränderna.
[Läs Hela]

Mer tilt/shift

Av: Erik Berg | Publicerad 060628

Vi skrev i ett tidigare inlägg om Olivio Barberi som tar flygfoton av städer med tilt/shiftoptik. Tilt/shiftoptiken åstadkommer en leksaksliknande effekt i bilden, en känsla av att det vi ser är en fotograferad minatyrmodell.

Metoden understryker det faktum att varje foto är en representation av verkligheten. Sanningen, verkligheten, kommer man aldrig hitta i en bild.
[Läs Hela]

Rum för att skrika sig hes

Av: Erik Berg | Publicerad 060626

Just nu spelas, vilket få kan ha missat, fotbolls-VM i Tyskland. I klassiska arenor på klassisk mark. Men också i nybyggda superunderhållningsmaskiner. Arenornas historia är en politisk historia som också handlar om ideal som brutits mot varandra och om människans ständiga behov av att leka. Och skrika sig hes. Tillsammans med andra.
[Läs Hela]

Plattformar

Av: Erik Berg | Publicerad 060624

Plattformen är en byggkloss vi burit med oss så länge vi funnits till som art. Människan har förvisso hängt en del i grottor, men ursprungligen hoppade vi ner från trädens skyddande plattformar. Det gör plattformen till den äldsta formen av mänsklig bosättning. Genom historien har plattformen haft skiftande praktiska, organiserande och symboliska funktioner. Idag befinner den sig oftast längst ut på randen, forskningsstationer och utposter. Erik Berg skissar på plattformens historia och letar upp nutida plattformar.
[Läs Hela]

Vår tids grindsamhällen

Av: Erik Berg | Publicerad 060622

I takt med att den kollektiva tryggheten eroderar ned ökar efterfrågan på individuella säkerhetslösningar. I USA bor idag 8 miljoner människor i bevakade grindsamhällen - Gated Communities. Vem tar ansvar för det gemensamma när det är möjligt att leva ett helt liv innanför skyddande murar? När privata, avskärmade bostadsområden växer fram som svampar ur jorden befinner vi oss, som samhälle, på ett farligt, sluttande plan.
[Läs Hela]

I andra änden

Av: Erik Berg | Publicerad 060611

Vi fortsätter resan längs det modernistiska projektets gravgårdar och återvinningsstationer, den här gången med fokus på villkoren för själva destruktionsprocessen. Runt industridesigners och arkitekter är glamourfaktorn hög. skyhög jämfört med de som sedan skall städa upp efter kallaset. Rivningsjobbare, sophämtare. Skrotarna och återvinnarna.
[Läs Hela]

Ken Yeangs gröna skyskrapor

Av: Erik Berg | Publicerad 060604

Det byggs grönt på höjden. Vare sig vi gillar skyskrapor eller ej är strävan att få dem ekologiskt hållbara en nödvändig strävan. Malaysiske arkitekten Ken Yeang har varit pionjär på området och bildat skola med sina ”bioklimatiska” torn, där process stått i centrum och form varit underordnat. Men han är inte färdig ännu. Sina tidigare byggnader kallar han idag för ”historia” och hur en ekologisk estetisk egentligen skall se ut, återstår att se, menar han. Erik Berg skriver om Ken Yeang och länkar vidare till projekt med höga ambitioner.
[Läs Hela]

Verklighetens dubbla lager

Av: Erik Berg | Publicerad 060602

Amy Bennet är en ung amerikansk konstnärinna som i ytterst begåvade oljemålningar fångar frånvarande skeenden och små vardagsdramer i slumrande amerikanska förstäder. I hennes bilder ekar samma dualitet mellan falsk och äkta, verkligt och drömt, som i femtiotalets handkolorerade vykort – någonting i bilden verkar mer äkta än verkligheten själv, men bilden är i grunden falsk.
[Läs Hela]

Det är inte direkt så att vi kan tillverka några nya

Av: Erik Berg | Publicerad 060601

Mycket kan sägas med bilder. Samlingsorganisationen för nationalparkerna i USA kör en fantastisk annonskampanj där bildmaterialet talar för sig självt. Det är inga bilder på undersköna naturlandskap, skogar i skymningen och glittrande sjöar i gryningen, istället är det tre stycken ritningar på artificiella Redwoodträd, mekaniska vattenfall och armerade stenstoder, gjorda som om en konstruktör skulle försöka bygga naturens underverk på konstgjord väg.
[Läs Hela]

Rostsverige

Av: Erik Berg | Publicerad 060531

Vi har tidigare skrivit om byggnaders varierande förmåga att förfalla på ett estetiskt tilltalande vis. Egentligen är det inte det som den här postningen handlar om, men det kan vara intressant att hålla i bakhuvudet när man tittar på en del av bilderna på Rostsverige – projekt folkhem.
[Läs Hela]

En bostadsutställning i verkligheten

Av: Erik Berg | Publicerad 060528

Under senare år har vi sett en ändlös radda fashionabla bostadsutställningar som alla har missat målet med ljusår. Vilket mål? Målet att bygga bra bostäder för vanligt folk, med ett diskbänksrealistiskt perspektiv. I Helsingborg genomfördes bostadsutställningen H99 då norra hamnen exploaterades med exklusiva bostäder för stinna plånböcker och ungefär samma väg gick det i Malmös Bo01 och Hammarby Sjöstad.
[Läs Hela]

På andra sidan gränsen: Maquiladoras

Av: Erik Berg | Publicerad 060520

Längs den 3500 kilometer långa landgränsen mellan Mexiko och USA bor mer än 12 miljoner människor. Ytterligare 10-15 miljoner beräknas flytta hit fram till år 2020. De senaste månadernas intensiva debatt om papperslösa invandrare i USA kan inte frikopplas från gränsens livsvillkor och funktion för den amerikanska och mexikanska ekonomin. Erik Berg skriver om stadstillväxt i gränszoner i globaliseringens tidsålder.
[Läs Hela]

En liten man med en stor byggnad

Av: Erik Berg | Publicerad 060517

I ett av världens fattigaste länder reser sig en av världens högsta byggnader, den 330 meter höga Ryugyong hotell i Pyongyang, Nordkorea. 1992 avbröts konstruktionsarbetet och sedan dess har byggnaden gapat tom och övergiven som ett monument över snålhet, idioti och en liten mans behov av en väldigt stor byggnad.
[Läs Hela]

Dubbelljus

Av: Erik Berg | Publicerad 060514

Japanen Sato Shintaro klättrar upp längs utrymningsstegar till bostadshus i Osaka och Tokyo för att fota staden i just den stund då skymningen faller, då naturligt och artificiellt ljus blandas – twilight zone. Han har ungefär 15 minuter på sig, så Sato Shintaro kan bara ta 3-4 bilder per dag.
[Läs Hela]

Byggnaders liv efter döden

Av: Erik Berg | Publicerad 060510

En dag skall vi alla dö. Det gäller även byggnader. Hur våra nutida ikoner och antiikoner, bruksbyggnader och tempel, kommer se ut hundra år efter sin död, förmultnade, förruttnade eller fossiliserade, är ett ämne som bereder återkommande spekulationer inom en växande rörelse av urbana arkeologer och romantiker. Ruiner lämnar inte människor någon ro. Tar man dem på allvar tvingar de också fram ett förändrat förhållningssätt till vår egen tid.
[Läs Hela]

Till allmän nytta

Av: Erik Berg | Publicerad 060509

Begrepp som Allmännytta och Public Service snurrar på samma konnotativa-politiska breddgrad: de representerar båda centrala vägval i svensk välfärdshistoria, en inkluderande människosyn och de kommer båda vara viktiga i den kommande valrörelsen. Erik Berg ger en kort historisk resumé för allmännyttans framväxt och betydelse.
[Läs Hela]

Över Mexiko City

Av: Erik Berg | Publicerad 060507

Vi har tidigare länkat till Sze Tsung Leong och Olivo Barbieri som på varsitt sätt i sina bilder av urbana miljöer förskjuter perspektivet till känslan av att titta in i en modell/dockskåp/barskåp. Olivio Barbieri är i första hand verksam i USA/Europa och Sze Tsung Leong rör sig i sydostasien. Samtidigt har helikopterpiloten C.O. Ruiz cirklat varv efter varv över Mexiko City och tagit nyktra, okonstlade bilder som talar för sig själva.
[Läs Hela]

Istället för bostäder: förvirring

Av: Erik Berg | Publicerad 060507

Det råder bostadskaos i landet. Istället för bostadsförmedlingar och bostadsköer med förutsägbar kötid, roar sig kommunerna med nyckfulla marknadsplatser som har till uppgift att ge hyresvärdarna ett brett urval av sökande snarare än att ge de sökande ett brett urval av lägenheter. I rikets andra stad går förvirringen under namnet Boplats Göteborg.
[Läs Hela]

Ren grafitti

Av: Erik Berg | Publicerad 060506

Ett billigt sommarnöje är att skriva "tvätta mig", "till salu" eller amdra onämnbara saker i smutsen på parkerade bilar. I samma anda har några reklamsnubbar i staterna kommit på att om man tvättar gatan, men bara en bit av den, så kan man skapa gerillareklambudskap i smutsen. Särskilt i städer som Chicago, där smoggen är ingrodd i betongen.
[Läs Hela]

Horisonter

Av: Erik Berg | Publicerad 060505

Den kinesiske fotografen och konstnären Sze Tsung Leongs foton påminner ofta om bilderna i de glansiga arkitekturtidskrifterna; husen och städerna återgivna som estetiska diagram, tömda på mänskligt liv. Sze Tsung Leong fotograferar gärna lite från ovan med fokus mot en avlägsen horisont där det abstrakta stadslandskapet försvinner in i diset. Över varje bild svävar en obestämbar tidig gryning eller en tunn smog som sakta är påväg att lyfta. En blåvit värld utan väder och utan skuggor.
[Läs Hela]

360 grader

Av: Erik Berg | Publicerad 060504

Mickael Therer kallar sig själv för panographer, han fotar och ljudsätter 360 graders panoramabilder som kan visas i quicktime via hans hemsida.
[Läs Hela]

Stadsbyggnad i norr

Av: Erik Berg | Publicerad 060502

Kiruna och Haparanda är två städer med det gemensamt att båda ligger långt från Stockholm och båda står inför stora stadsomvandlingsprojekt. Men där upphör många av likheterna. Medan Haparanda hastar igenom sin stadstillväxt för att smida medan det ekonomiska järnet är varmt, så kan Kiruna, där järnet alltid är ungefär ljummet, genomföra sin stadsomvandling medvetet, planerat och framsynt. Två bilder av stadsbyggandets mycket olika förutsättningar i vår tid.
[Läs Hela]

En tyst vindrevolution

Av: Erik Berg | Publicerad 060430

All heder åt de trebladiga vindsnurrorna, de gör sitt jobb och producerar miljövänlig el. Men så särskilt lätta att integrera i ett tätt stadsrum är de inte. Det har länge varit ett problem. För att vindkraft - och alla andra småskaliga lokala förnybara energikällor - ska slå igenom, måste de passa in i den byggda miljön bättre.
[Läs Hela]

Bofills mardröm

Av: Erik Berg | Publicerad 060423

Det var en stökig höst i Paris förra året. Under några veckor var den sociala krutdurken på väg att explodera. Bilbränderna och upploppen hade sitt epicentrum i nio förorter i Seine-Saint-Denis. I en av förorterna ligger 80-talsprojektet Palacio d’Abraxas, ritat av den spanske betonggurun Ricardo Bofill. Abraxas var ett estetiskt experiment där Frankrikes invandrarproletariat fick spela försöksdjur. Resultatet blev ett idag sakta vittrande betongpalats med 20% arbetslöshet. En avmätt, postmodern, ironisk spark nedåt. Erik Berg har sett en demon i Paris.
[Läs Hela]

Välkommen till tunntarmen

Av: Erik Berg | Publicerad 060417

Kan städer byggas på smartare vis än pannkaksformen? Letar vi bland historiska och naturliga förebilder hittar vi floddalen. I floddalarna utvecklades inte bara de första högkulturerna, där kunde också de första fungerande centralmakterna börja ta upp sin skatteuppbörd. Floden som stomme för den långsmala staden är ett gammalt koncept. Kan floddalarnas skiftande former fungera som förebilder för olika typer av bandstäder? Kanske en meandrande tunntarmsstad? Erik Berg gör ett nedslag vid Missourifloden och inser att IKEA redan har varit där.
[Läs Hela]

Modellvärlden

Av: Erik Berg | Publicerad 060414

Titta på bilden till vänster. Det är ett fotografi. Inte av en modell, utan av det verkliga Las Vegas.

Vegas är ju alltid Vegas, där kan Eiffeltorn trängas med pyramider lite hur som helst, men visst ser det ut som en modell? Det är det alltså inte. Fotografen Olivo Barbieri tar flygfotobilder som ser ut som foton av detaljerade modeller. Gatorna är tomma, luften klar, färgerna skarpa, skärpedjupet kort och detaljerna så skarpa som de aldrig tycks vara i verkligheten.
[Läs Hela]

Det försvunna trevåningshuset

Av: Erik Berg | Publicerad 060412

Trevåningshuset för en marginel tillvaro i det moderna husbyggandet. Detta trots att det har gårds- och bostadskvalitéer som är svåruppnådda med andra hushöjder och stadsbyggnadsmodeller. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler styr byggandet så att dagens bostadsmiljöer blir sämre än dem vi byggde för femtio år sedan. Ska det behöva vara så? Byggbrigadens Erik Berg går på jakt efter det försvunna trevåningshuset.
[Läs Hela]

Design like you give a damn

Av: Erik Berg | Publicerad 060406

Arkitektur där den verkligen gör skillnad. Det är vad den amerikanska gräsrotsorganisationen Architecture For Humanity arbetar med och brinner för. Arkitektur inte som ett spektakel för överklassen, inte som ikoner för storföretagen, utan som praktiska diskbänksrealistiska åtgärder för att förbättra mänsklighetens levnadsvillkor.

Idag lever en av sju människor i världen i slumområden eller flyktingläger, och över tre miljarder människor - nästan halva jordens befolkning - saknar tillgång till rent vatten och fungerande avloppssystem. Det som behövs, i grund och botten, är politisk vilja att lösa situationen. Att det inte är idéer och teknik vi saknar, det visar Architecture for Humanity i den nyutgivna boken Design Like You Give A Damn.
[Läs Hela]

Spårtaxi: ett monumentalt stickspår

Av: Erik Berg | Publicerad 060405

Spårtaxi har hamnat i ropet under våren 2006. I Hofors skall en testbana byggas för 250 miljoner kronor och i Uppsala skall en Koreansk ståljätte bygga en annan testbana. Det testas och testas, men spårtaxi kan aldrig bli en trafiklösning för framtiden. Problemen är allt från logistiska till estetiska, men allvarligast av allt är att spårtaxi bygger på ett felaktigt grundantagande: att den individuella resekabinen är mer önskvärd än den kollektiva. Nej, kollektivtrafiken är stadens viktigaste offentliga rum, en mötesplats som behöver utvecklas, inte ersättas, skriver Byggbrigadens Erik Berg.
[Läs Hela]

Tokyo GCANS

Av: Erik Berg | Publicerad 060403

Tokyo förbereder sig för att hantera framtida översvämningar (har du börjat planera för klimatförändringen?) med ett 64 kilometer långt underjordiskt system av reservkloaker, där pumpar på 14000 hästkrafter kan pumpa 200 ton vatten i sekunden.
[Läs Hela]

Att få något att hända

Av: Erik Berg | Publicerad 060403

I decennier har det talats om att byggsektorn måste utvecklas och lära sig att bygga hållbart. Men att det talas om saken är just också det enda som verkar ske. Energianvändningen i nybyggda flerbostadshus är idag högre än för tjugo år sedan. Samhället använder inte de verktyg man har för att sätta igång utvecklingen. Byggsektorn lider av en epidemisk feghet, skriver Byggbrigadens Erik Berg.
[Läs Hela]

Bostadspolitiskt vägval på 40-talet

Av: Erik Berg | Publicerad 060401

Kan man bygga billigare genom att sänka standarden? Är det önskvärt? Har vi hört den här diskussionen förut? Byggbrigadens Erik Berg åker till Emmaus på Hisingen och hittar ett eko från bostadsdebatten på 40-talet.
[Läs Hela]

Velocity

Av: Erik Berg | Publicerad 060330

"Al socialismo se puede llegar solo en bicicleta". Till socialismen kan man bara komma på cykel, så sade José Antonio Viera-Gallo, vice jusitieminister i Salvador Allendes regering.

Cykeln är ett transportmedel som både har potential att lösa den moderna storstadens infrastrukturproblem och det moderna högenergisamhällets överutnyttjande av resurser. Cykeln kan transportera fler människor till lägre energikostnad på mindre yta. Tystare. Och säkrare. Det går helt enkelt att bygga mycket trevligare städer runt cykeln.
[Läs Hela]

Svenska städer - orättvis närmiljö

Av: Erik Berg | Publicerad 060329

En nyligen presenterad undersökning från Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health, fann att luften i staden var absolut sämst i de åtta stadsdelarna med lägst inkomst. Samtidigt hade de fyra mest välsituerade områdena renast luft.

Det kostar att vara fattig, skulle man kunna säga. Närmiljö – och därigenom hälsa – är, som undersökningen visade, ofta sämre i låginkomsttagarområden.
[Läs Hela]

Planera för zombies

Av: Erik Berg | Publicerad 060325

Att vara stadsplanerare verkar som ett glassigt och tämligen enkelt jobb. Fint kontor och många färgglada pennor. Mycket makt, men en dagsyssla som påminer om dagis: rita, klippa, klistra. Men ingen framsida utan en baksida. En stadsplanerare måste hålla många saker i huvudet. Inte minst: risker.
[Läs Hela]

Norsk ekodatabas

Av: Erik Berg | Publicerad 060322

Norska Arkitekters Landsforbund, motsvarigheten till Sveriges Arkitekter, har lanserat en databas som samlar information om och presenterar projekt med ekoprofil i det norska byggandet.
[Läs Hela]

Plocka med solen in

Av: Erik Berg | Publicerad 060322

Stora byggnader som köpcentrum, kontorslokaler, sjukhus och många mindre genomtänkta skolor lider av att många utrymmen där människor vistas under långa tider saknar fönster. Man kan nog anta att de här utrymmena kommer finnas kvar även i framtida byggen, det är svårt att planera stora byggnader så att de har naturliga solinsläpp överallt.
[Läs Hela]

Svensk ljustextil

Av: Erik Berg | Publicerad 060321

Designern Torbjörn Lundell har utvecklat en ny slags textil som kombinerar optisk fiber med traditionell textilvävning. Produkten - GloFab - har i dagarna presenterats på Möbelmässan i Stockholm.
[Läs Hela]

Gräsmattemöbel

Av: Erik Berg | Publicerad 060319

Bygg din egen soffa. I gräs. Idén låter vansinnig, men att döma av bilderna och beskrivningen på den här sidan behöver det inte vara totaltokigt. En tänkbar budgetvariant för den som vill ha trädgårdsmöbler (och ett sommarprojekt) utan att falla ner i plaststolsträsket eller snurra bort 15 000.
[Läs Hela]

Architecture of density

Av: Erik Berg | Publicerad 060315

Michael Wolf har fotograferat fasader i Hong Kong. Estetiskt, provocerande, förvirrande, klargörande och väldigt fotografiskt.

Kolla in: Architecture of Density

[Läs Hela]

Dags för ekologisk arkitektur!

Av: Erik Berg | Publicerad 060313

Byggnader står för 40% av energi- och resursförbrukningen i det moderna samhället. Byggsektorn och arkitekterna har ett enormt ansvar att ställa om byggandet i ekologisk riktning, ännu sker det alldeles för lite, det skriver Byggbrigadens Erik Berg.
[Läs Hela]

Richard och Nikita

Av: Erik Berg | Publicerad 060309

Den 24 juli 1959 guidade USA:s president Richard Nixon runt sovjets Nikita Khrushchev i en utställningsmodel över ett amerikanskt hem på US Trade and Cultural Fair i Sokolniki Park i Moskva. Vid tillfället utspann sig, följande dialog, nedtecknad av New York Times och här återgiven något förkortad. Världens två vid tillfället mäktigaste personer, på temat bostäder - och stickspår. Texten publiceras här, utan några ytterligare baktankar, som en illustration på de två mentaliteter, kulturer och ideologier, som under det kalla kriget stod mot varandra. Ibland, som här, öga mot öga på en bostadsutställning.
[Läs Hela]

Vad kapitalismen har gjort med våra städer

Av: Erik Berg | Publicerad 060307

Kapitalismen har gjort människans städer fulare, farligare, smutsigare och mindre funktionella. Motortrafikleder anpassade till massbilsamhället har sprättat sönder gatuartärerna i stadskroppen, runt städerna flyter skräpet som ingen vill ta hand om och inne i städerna växer klyftorna. De mellanstora, trevliga städerna, dör ut samtidigt som de stora cancesvulsterna fortsätter att svälla. Kapitalismen är oförmögen att bygga människovärdiga städer, skriver Erik Berg i en polemisk anklagelseakt på tio punkter.
[Läs Hela]

Gör något bra av korridorerna!

Av: Erik Berg | Publicerad 060305

Korridorerna är skolans viktigaste plats. Ändå är de ofta bara byggda för att fungera som transportutrymmen mellan klassrummen. De har givits en sinnesdödande utformning på gränsen till det traumatiska, inramade av rader av skåp, inte sällan helt fönsterlösa, med få om ens några växter, knappt några sittplatser, en kall golvbeläggning som markerade att man inte skulle uppehålla sig på platsen och en dyster lysrörsbelysning som lika gärna kunde varit monterad i ett fabrikslager. Gör något bättre av korridorerna, det tycker Erik Berg.
[Läs Hela]
BYGGBRIGADEN 2011 | Org. 802430-9562 | info@byggbrigaden.se |